Над 100 витамина и микроелементи се съдържат във висококачестевното масло от маслини

Антиоксидантите, полифенолите и витамин Е, които се съдържат в зехтина, помагат не само на сърцето и кръвоносните съдове, а и на храносмилателната система и детоксикират черния дроб

Зехтинът има козметични свойства - редовната му консумация прави кожата, косата и ноктите по-здрави и красиви

Омир е наричал зехтина “Течното злато”

Маслиновото дърво, Olea europaea, е вечнозелено дърво или храст, което вирее най-добре в Средиземноморието. Височината му рядко надвишава 8-15 метра

Маслиновото дърво е много издръжливо. То е устойчиво на суша, болести и огън и може да живее столетия. Ако кореновата система е здрава, е способна да регенерира дървото, дори ако надземната структура е унищожена

Много маслинови дървета в горите около Средиземно море, са на стотици години, а отделни дървета са на повече от 2000 години

Реколтата от маслини се прибира веднъж годишно - обикновено в края на ноември и декември. Маслините се обират, когато са добре узрели, за да се запазят качествата и ниската киселинност на полученото масло. Маслините, които са презрели, произвеждат повече масло, но с по-ниско качество

Маслините от едно маслиново дърво са достатъчни за производството на около 4 литра масло. Колкото по-старо е дървото - толкова повече маслини може да произведе

Зехтин тип Екстра Върджин се извлича чрез студено пресоване при максимална температура от 27°С, за да запази маслото максимално полезните си съставки

Световен лидер по потребление на зехтин със средна консумация на глава от населението от цели 23,7 кг/ годишно е Гърция

Световен лидер в производството на зехтин е Испания

Зехтинът трябва да се съхранява в стъклена, или метална бутилка. Пластмасата намалява вкусовите и витаминозните му качества

Зехтинът трябва да се съхранява на тъмно и прохладно място - светлината му вреди

Зехтинът не старее като виното. Колкото по-млад е - толкова по-високо е качеството му

За направата на 1 литър зехтин Екстра Върджин, са необходими около 5 кг маслини

Най-добри качества за пържене има зехтин тип Помас

Висококачественият и пресен зехтин е зелен или златист на цвят

Максималната допустима киселинност на зехтин Екстра Върджин е до 1 %